środa, 29 czerwca 2016

Pancakes/omlety z kaszy jaglanej

Pomysł na bardzo dobry i uniwersalny posiłek, sprawdzi się jako śniadanie, deser lub słodki obiad. 
Placki na zimno są równie smaczne, więc można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły w towarzystwie ulubionych owoców.








Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
banan
szklanka mleka roślinnego
3 łyżki siemienia lnianego i 4 łyżki wody (lub jajko)
5 łyżek płatków owsianych
4 łyżki mąki ryżowej
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)

Placki podawać z serkiem homogenizowanym i ulubionymi owocami sezonowymi

Przygotowanie:
Ugotować kaszę- wsypać ją na sitko i opłukać pod bieżącą wodą, następnie przepłukać wrzątkiem.W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę, łyżeczkę soli i oleju i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15 min. Kaszy nie miesza się w trakcie gotowania.Ugotowaną kaszę zostawić do ostygnięcia.Siemię lniane zmielić w młynku i wymieszać z 4 łyżkami wody.Zblendować kaszę razem z bananem.  Do masy dodać mąkę, syrop, płatki, zmielone siemię i dokładnie wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i łyżką nakładać ciasto na patelnię. Placki smażyć po obydwóch stronach do zarumienienia. 


1 komentarz: