poniedziałek, 6 marca 2017

Tofucznica z awokado, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Tofucznica to wegańska wersja jajecznicy. Jest pożywna, sycąca i można ją przygotowywać ze swoimi ulubionymi dodatkami. U mnie dziś z awokado, pomidorami i szpinakiem. Jeśli posiadacie czarną sól, koniecznie dodajcie ją do tego dania. :)



Składniki (porcja na 2 osoby):
200g tofu naturalnego
1 mała cebula
1 pomidor
1 awokado
6 suszonych pomidorów
garść świeżego szpinaku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki płatków drożdżowych
sól morska
pieprz czarny
kilka listków bazylii
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego

Przygotowanie:
Cebulę i pomidora pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na patelni.
Tofu pokruszyć na kawałki i dodać na patelnię,
Dodać kurkumę, sól pieprz i płatki dorżdżowe, mieszać.
Awokado pokroić w kostkę, dodać na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojonymi na kawałki suszonymi pomidorami.
Dodać wodę (lub mleko) i dalej mieszać. Spróbować i jeśli wymaga doprawienia, dodać jeszcze soli, pieprzu i płatków drożdżowych.
Przełożyć na talerz i posypać świeżą bazylią.


3 komentarze:

  1. Akurat mam tofu i leży mi w szafce od dobrego miesiąca bowiem żaden przepis do mnie nie przemawiał, aż do dziś. Twoja tofucznica prezentuje się obłędnie. To musi być majstersztyk smakowy w połączeniu z awokado, które ubóstwiam ponad wszystko oraz suszone pomidory. Już dziś na kolację będę mieć swoistą ucztę tylko ja i tofucznica. Dziękuję za ten wspaniały przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to naprawdę dobrze. Zawsze myślałam, że nie będę umiała wytrzymać na diecie roślinnej, ponieważ nie potrafię żyć bez jajek i jajecznicy. A tu proszę. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń