wtorek, 19 grudnia 2017

Wegański bigos

Przepis perfekcyjnie dopracowany na przestrzeni lat przez kwartetową mamę. Niepozorny, wykonany przy użyciu najprostszych składników, łatwy do przygotowania, a jednocześnie pyszny, aromatyczny, o tradycyjnym smaku.
Jeśli nie chcecie gotować go na ostatnią chwilę lub chcecie schować co nieco na później to proponujemy przechowywanie go w słoikach.






Składniki:
1 kg  kapusty kiszonej 
0,5 kg kapusty białej
2 marchewki
0,5 selera
korzeń pietruszki
2 dojrzałe pomidory bez skórki
cebula
200 g pieczarek
100 g suszonych grzybów 
2 łyżki oliwy
ziele angielskie, sól, pieprz, 3 liście laurowe

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić do garnka.
W osobnym garnku pokrojoną drobno białą kapustę zalać wrzątkiem i gotować 5 min, następnie ją odcedzić i dodać do kiszonej. 
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i gotować ok 10 minut.
Wodę wraz z  pokrojonymi grzybami dodajemy do kapusty.
Marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę i pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy, wszystko razem wymieszać wraz z kapustą i gotować do jej miękkości. 

Aby przechować bigos w słoikach:
Należy w tym celu oczywiście przełożyć bigos do słoików i je zakręcić.
Przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).
Garnek przykryć przy pomocy pokrywki i gotować na małym ogniu (od zagotowania 40 minut).
Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)






Wytrawne potrawy wigilijne 3.

1 komentarz: