piątek, 29 września 2017

Kurki na zimę

Czyli jak sprawić, aby sezon na kurki trwał cały rok. 










































Składniki:
kurki
woda
sól 

Przygotowanie:
Grzyby porządnie umyć, przygotować słoiki i zapełnić je kurkami. Przygotować solankę; zagotować wodę z łyżeczką soli na każdy litr. Gorącą wodą zalewać słoiki. 
Następnie przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek wodą (do 3/4 wysokości słoików).Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)





2 komentarze:

  1. Oo, super! Dawno kurków nie jadłam, trzeba to prędko zmienić :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kurki idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń