poniedziałek, 17 lutego 2014

Domowa uniwersalna przyprawa do potraw

Gotowe mieszanki przypraw na marketowych półkach zwykle w swoim składzie mają glutaminian sodu i inne polepszacze smaku. Polecam wykonać ją samemu z przypraw dobrej jakości (np. firmy dr Kaldysz, Dary Natury). Przekonacie się, że jest o niebo lepsza, nie tylko ze względu na brak szkodliwych składników, ale ze względu na lepszy smak i aromat. Dzisiejszy przepis to mieszanka moich ulubionych przypraw, która sprawdza się idealnie do potraw mięsnych jak i wegetariańskich, dlatego nazwałam ją uniwersalną. Zachęcam jednak do skomponowania własnej, która w pełni podpasuje Waszym podniebieniom :)


Składniki:
5 łyżeczek soli morskiej ziołowej
½ łyżeczki kolendry (rozbitej w moździerzu)
1 kulka ziela angielskiego (rozbita w moździerzu)
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki czosnku
½ łyżeczki imbiru
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
½ łyżeczki kurkumy
½ gałki muszkatołowej
6 łyżeczek papryki słodkiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przechowywać w szczelnym słoiczku. Proste, prawda? ;)


1 komentarz: