sobota, 5 kwietnia 2014

Czekoladowe ciasto jogurtowe z wiśniami

Już jakiś czas nic nie pojawiało się na blogu, ale spokojnie- koniec przerwy. Ostatnio za oknem piękna pogoda, tylko owoców brakuje... Nie mogłam się powstrzymać i wyjęłam zeszłoroczne zamrożone wiśnie :) Pierwotną wersję przepisu znalazłam na tym blogu. 


Składniki:
Suche:
1,5 szklanki mąki orkiszowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao

Mokre:
3 jajka 
200g jogurtu naturalnego 
4 łyżki oleju kokosowego 
2 łyżki syropu z agawy 
1 łyżka syropu daktylowego 

+ tabliczka czekolady (użyłam mlecznej) 
   2 szklanki wiśni (użyłam mrożonych) 

Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. 
W jednej misce wymieszać składniki suche,  a w drugiej mokre. Zawartości obydwu misek połączyć i wymieszać. 
Czekoladę posiekać na kawałki, dodać do ciasta razem z wiśniami. 
Formę (użyłam formy do babki) wyłożyć papierem do pieczenia,  piec 30-40 minut w 180st. 



2 komentarze:

  1. Super wygląda. Wiśnie i czekolada to połączenie idealne, więc takie ciacho napewno jest przepyszne :) Ah tęskni mi się już za świeżymi wiśniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie :)
    Ja mam wiśnie w słoiczkach, muszę je zużyć przed sezonem :)

    OdpowiedzUsuń