niedziela, 26 października 2014

Kruche orkiszowe ciasteczka z dynią

Pyszne ciasteczka z dodatkiem dyni, idealne na Halloween :)























Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego Demerara (lub innego zamiennika cukru, np. ksylitolu)
100g startej dyni
1 łyżka startej skórki cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (lub startego świeżego)
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Mąkę, skrobię, proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i wymieszać. Dodać startą dynię, imbir i skórkę cytryny, cynamon i ponownie dokładnie wymieszać.
2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać zawartość miski. Ciasto będzie kruche, więc należy ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i nie klejące (w razie potrzeby dodać odrobinę mąki).
3. Nagrzać piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.
3. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką i wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych wyżej składników powinny wyjść 2-3 duże blaszki ciasteczek. 
4. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut (aż się ładnie zarumienią). Należy uważać, bo szybko się mogą przypalić.
























Zdrowe Halloween

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. my też! polecamy pyszne muffiny, które robiłyśmy w zeszłym roku ->http://www.kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/09/dyniowe-muffinki-z-czekolada-i-migdaami.html

      i mamy też ciasto dyniowe! ->http://www.kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/10/ciasto-dyniowe-z-orzechami-i-daktylami.html

      Usuń