sobota, 4 października 2014

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem w białym sosie

Świeży, pachnący łosoś z rybnego sklepu, świeży szpinak z rynku i mój ukochany makaron.
O tej porze roku ciężko o świeży szpinak (cieszyłam się jak dziecko z tego zakupu:) ), można go zastąpić mrożonymi liśćmi. 





Składniki (4 porcje):
500g świeżego łososia
200g świeżego szpinaku
300g makaronu tagliatelle (użyłam 100%z pszenicy durum)
garść pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
śmietana 18% 180g
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Łososia pokroić w kostkę. Szalotkę posiekać i razem z rybą podsmażyć na patelni.
Gdy ryba się usmaży, wlać na patelnię odrobinę wody (50ml) i wrzucić całą śmietanę.
Dodać przekrojony na pół ząbek czosnku i łyżkę posiekanego tymianku.
Zostawić na ogniu przez ok 10 minut, aż śmietana zgęstnieje.
Szpinak umyć, liście pozbawić łodyżek i przedrzeć na pół.
Na drugiej patelni podsmażyć pomidorki koktajlowe i szpinak.
Kiedy szpinak się nieco skurczu a pomidorki zarumienią, odsączyć wodę z patelni i jej zawartość dodać do ryby w sosie, wymieszać. Przed podaniem wyjąć ząbek czosnku.
Gotowym sosem polać makaron.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Żałuję, że tak mało zrobiłam, bo marzy mi się dokładka :(

      Usuń