środa, 12 listopada 2014

Łosoś na puree z topinamburu i sałatka z jarmużu

O właściwościach jarmużu było niedawno w poście, przy okazji jarmużowych chipsów. Dziś coś na temat topinambura... Jest to bulwa, która w zastosowaniu i smaku przypomina ziemniaka, ma jednak swój charakterystyczny słodki posmak. 100g bulwy topinamburu to 41 kcal i 16g węglowodanów, dlatego to świetny produkt dla diabetyków i nie tylko. Dzięki zawartości inuliny jest to również idealne warzywo dla osób po chemioterapii.




Składniki (na 2 osoby):
filet z łososia 300g
2 łyżki klarowanego masła
bazylia otarta
sól morska ziołowa
pieprz

topinambur 200g
sól morska
2 łyżki mleka

jarmuż 4 liście
2 łyżki oliwy
sól morska, chilli
5 suszonych pomidorów
2 łyżki zalewy z pomidorów

pół małego jogurtu naturalnego                          
kilka listków świeżej bazylii
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Zrobić chipsy z jarmużu: liście porwać, polać oliwą, posypać solą i chilli i piec przez ok 5 minut w 150 stopniach (termoobieg). Gotowe chipsy lekko pokruszyć, dodać pokrojone suszone pomidory i polać zalewą.

Rybę podzielić na dwa równe kawałki, natrzeć solą ziołową, pieprzem i bazylią z dwóch stron.
Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony na klarowanym maśle.
Po tym czasie rybę przełożyć na blachę i przez 10 minut piec w temperaturze 180 stopni.

Topinambura obrać (najlepiej obieraczką do warzyw), opłukać i gotować przez ok 15 minut (do miękkości) w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odlać wodę, topinambura rozgnieść/zblendować i dodać mleko, wymieszać.

Bazylię drobno posiekać i dodać do doprawionego solą i pieprzem jogurtu.

Na puree ułożyć rybę, oblać ją sosem. Podawać z sałatką z chipsów jarmużowych.

Wszystko zajmuje ok 40 minut- ale zdecydowanie warto:)



2 komentarze: