środa, 4 lutego 2015

Frittata z jarmużem, pieczarkami i fetą

Frittata to pyszne i pożywne śniadanie, można przyrządzić ją na milion sposobów. Jako, że jarmuż zajmuje nam pół lodówki (co chyba widać po ostatnich wpisach), to dodałyśmy go i do włoskiego omletu. :) Smacznego!








Składniki:
3 jaja
3 łyżki mleka
100g jarmużu
100g pieczarek (obranych)
kawałek sera feta
1 cebulka
sól morska, pieprz
ulubione zioła
odrobina oliwy

Przygotowanie:
Jarmuż umyć i pozbawić łodyżek, pokroić liście na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię na odrobinę oliwy.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i wrzucić na patelnię, mieszać.
W misce rozbełtać jajko z mlekiem, całość wbić na patelnię (zalać jarmuż, pieczarki i cebulę).
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Przykryć i smażyć ok 5 minut ( aż białko się zetnie).
Chwilę przed końcem smażenia posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta.

Zima  we Włoszech Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. jakie apetyczne i sycące, na lunch idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Odpuściłam sobie fetę i dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to największa zaleta tego dania- można tam wrzucić niemal wszystko :)

      Usuń