sobota, 14 lutego 2015

Schab marynowany w czerwonym winie

Niezbyt często przygotowujemy mięso, ale kiedy już to robimy, to chcemy, żeby było pyszne i wyjątkowe. Dziś podajemy schab marynowany w czerwonym winie, który przepysznie smakuje w towarzystwie papryki i chipsów z jarmużu. :)

























Składniki:
500g schabu
2 cebule (małe)
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka domowego ketchupu
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Schab pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać musztardę, ketchup.
1 cebulkę i czosnek utrzeć na tarce i dodać do miski.
Drugą cebulkę pokroić w piórka, odstawić na bok.
Do miski dodać paprykę wędzoną, zioła prowansalskie, sól i pieprz i oliwę.
Całość dokładnie wymieszać, dodać wino i odstawioną wcześniej cebulkę.
Ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 30 minut.
Po tym czasie mięso i cebulkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać kilkoma łyżkami marynaty. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec mięso przez ok 30 minut.
W razie konieczności (gdyby schab wysychał) można podlewać go pozostałą marynatą.



Walentynkowe menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz