sobota, 30 maja 2015

Klopsiki z kalafiora i kaszy jaglanej z dipem z rzodkiewki i ogórka

Pyszne klopsiki z kaszy i kalafiora z delikatnym posmakiem chrzanowym. Jeśli nie lubicie chrzanu można go zastąpić ząbkiem czosnku, chodzi o nadanie wyraźnego smaku klopsikom. Smakują idealnie z jogurtowym dipem z wiosennych warzyw.



Składniki:
Klopsiki:
100g kaszy jaglanej
2 szklanki wody
400g kalafiora
3 jajka
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki chrzanu
sól morska, pieprz

Dip:
ząbek czosnku
4 rzodkiewki
1/3 zielonego ogórka
200g sereka homogenizowanego
łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę najpierw przepłukać zimną wodą na sitku, następnie gotować pod przykryciem w 2 szklankach wody, dodać odrobinę soli.
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, podzielić go na mniejsze kawałki i delikatnie rozgnieść widelcem na purée. Do kalafiora dodać ugotowaną kaszę, drobno pokrojoną cebulę, chrzan, wbić jajka, dodać przyprawy i koperek. Wszystko razem wymieszać. Z gotowej masy formować małe klopsiki i smażyć na odrobinie oleju z każdej strony.
Po smażeniu odkładać klopsiki na ręcznik papierowy.

Przygotować dip:
ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać z serkiem, koperkiem, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać.

Nowalijki w kuchni

2 komentarze: