piątek, 8 maja 2015

Frittata ze szparagami, pomidorkami i suszonymi pomidorami

...a to wszystko pod parmezanem! Śniadanie idealne, przepyszne i sycące- jedyny minus to czas przygotowania (trzeba podgotować szparagi), ale warto raz w tygodniu poświęcić chwilę i zjeść coś tak pysznego. :)




Składniki:
4 jajka
5 suszonych pomidorów
5 pomidorków koktajlowych
6 szparagów białych
1 cebula szalotka
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki mleka
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować ok 6 minut (można je też poddusić na patelni, tak robiłam tutaj-> klik).
Pomidorki przekroić na pół, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki a szalotkę w piórka.
Na odrobinę klarowanego masła wrzucić pomidory (jedne i drugie) i szalotkę, po chwili dodać podgotowane szparagi i chwilę smażyć.
Jajka rozbełtać z mlekiem w misce, dodać pieprz i sól.
Wlać na patelnię, lecz przed tym rozłożyć równomiernie wszystkie warzywa, tak żeby wszędzie był kawałek pomidora, czy innych składników.
Zalane jajkami warzywa posypać parmezanem.
Przykryć patelnię i smażyć aż jajko się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz