piątek, 22 maja 2015

Młode marchewki pieczone z miodem, tymiankiem i czosnkiem

Młoda marchewka, młody czosnek, świeży tymianek prostu z ogródka... Prosty dodatek do obiadu, grilla lub smakowita przekąska.

























Składniki:
kilka młodych marchewek
dwa ząbki młodego czosnku
łyżka posiekanego tymianku
łyżeczka miodu*
pół szklanki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Marchewki wyszorować, odciąć końcówki.
W pojemniku zmieszać oliwę, miód, dodać sól, tymianek oraz posiekany na plasterki czosnek.
Do gotowej marynaty włożyć marchewki, zostawić je tak na ok pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim marchewki i polać je oliwą z marynaty (po łyżeczce na marchewkę), ułożyć na marchewkach czosnek i tymianek.
Piec przez 15 minut.

*weganie, którzy nie jedzą miodu, mogą go zastąpić np. syropem klonowym




Nowalijki w kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz