środa, 29 czerwca 2016

Wegańskie pancakes/omlety z kaszy jaglanej

Pomysł na bardzo dobry i uniwersalny posiłek, sprawdzi się jako śniadanie, deser lub słodki obiad. 
Placki na zimno są równie smaczne, więc można zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły w towarzystwie ulubionych owoców.








Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
banan
szklanka mleka roślinnego
3 łyżki siemienia lnianego i 4 łyżki wody (lub jajko)
5 łyżek płatków owsianych
4 łyżki mąki ryżowej
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy)

Placki podawać można z jogurtem sojowym i ulubionymi owocami sezonowymi

Przygotowanie:
Ugotować kaszę- wsypać ją na sitko i opłukać pod bieżącą wodą, następnie przepłukać wrzątkiem.
W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę, łyżeczkę soli i oleju i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 15 min. 
Ugotowaną kaszę zostawić do ostygnięcia.
Siemię lniane zmielić w młynku i wymieszać z 4 łyżkami wody.
Zblendować kaszę razem z pozostałymi składnikami: bananem, mąką,syropem, płatkami, siemieniem lnianym.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i łyżką nakładać ciasto na patelnię. 
Placki smażyć po obydwóch stronach do zarumienienia. 


1 komentarz: