piątek, 7 lipca 2017

Wegańskie curry z soczewicą




Składniki:
puszka ciecierzycy
słoik pomidorów lub pomidory w puszce
cebula
ząbek czosnku
plaster imbiru
2 łyżki mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego bezzapachowego do smażenia
przyprawy- kozieradka, cynamon, kurkuma, sól morska, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, trawa cytrynowa, kmin rzymski, świeża kolendra (jeśli nie dysponujemy taką ilością przypraw można użyć gotowej mieszanki curry)

Przygotowanie:
Cebulę pokroić i smażyć na łyżce oleju kokosowego. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać słoik pomidorów i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Imbir przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce, następnie dodać mleko kokosowe i przyprawy.
Można dodać jeszcze liście świeżego szpinaku, niestety dziś ich mi zabrakło.
Podawać z brązowym ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz