sobota, 19 sierpnia 2017

Zupa z kurkami i cukinią

Gdyby lato było zupą, to moim zdaniem właśnie taką. :D



Składniki:

  • 1,5l bulionu warzywnego (przepis)
  • 250 g kurek
  • 300g cukinii
  • cebula
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 
  • łyżka tłuszczu do smażenia- dla lepszego smaku można użyć masła, w wersji wegańskiej czy dietetycznej dobrze sprawdzi się olej kokosowy bezzapachowy
  • śmietanka- w wersji wegańskiej oczywiście roślinna, ja dodaję tylko skromne 4 łyżki, ale śmiało można więcej 
  • liść laurowy, ziele angielskie,sól himalajska, pieprz


Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, cebulę i cukinię pokroić w kostkę.
Rozpuścić na patelni łyżkę tłuszczu, zeszklić cebulkę, następnie dusić wraz z nią kurki i cukinię, aż zmiękną. Kurki z cukinią dodać go garnka z gorącym bulionem, doprawić, gotować parę minut. Dodać pietruszkę oraz śmietanę.





3 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takiej zupki, bede musiała spróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj ale zjadłabym taką zupkę! Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń