piątek, 25 października 2013

Spaghetti z czerwonym pesto z sezamem, fasolką i kurczakiem

25 października to Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji zrobiłyśmy dla Was przepyszne spaghetti:) Przygotowanie zajmuje niecałe 30 min. a efekt jest zniewalający! 






















Składniki (porcja na 4 osoby):
makaron bezglutenowy kukurydziany spaghetti- garść (objętość szklanki)
1 duża pierś z kurczaka (ok. 350g)
fasolka szparagowa zielona 450g (ja użyłam mrożonej)
sól morska, pieprz

PESTO:
6 suszonych pomidorów
12 zielonych oliwek
1/2 ząbka czosnku
3 listki bazylii (lub jedna łyżeczka przyprawy)
4 łyżeczki zalewy oliwnej z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
szczypta słodkiej czerwonej papryki
garść sezamu (widoczna na zdjęciu)

Przygotowanie:
Przygotować pesto:
Suszone pomidory drobno pokroić. Oliwki rozdrobnić i zgniatać widelcem.
Dodać posiekaną bazylię i czosnek, słodką paprykę i zalewę. Na koniec dorzucić sezam, całość wymieszać.

Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić/ lub ugotować na parze.
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na odrobinie oleju.
Do kurczaka dodać fasolkę, makaron i gotowe pesto, podgrzać na wolnym ogniu, wymieszać.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz