środa, 9 października 2013

Zapiekanka makaronowa z dynią, szynką i orzechami włoskimi

Zapiekankę z dyni robimy co roku, za każdym razem trochę inaczej. Tym razem proponujemy z orzechami włoskimi i szynką, jednak nie zapominamy o naszych wege fanach i na dole wstawiamy zdjęcia wersji bezmięsnej.












Składniki:
250 g makaronu bezglutenowego kukurydzianego łazanki
1kg dyni
12 orzechów włoskich- pół szklanki
6 plasterków chudej szynki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku

Sos:
szklanka mleka
sól morska, pieprz
szczypta tymianku
łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.
Kilogramowy kawałek dyni obrać, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, szynkę pokroić na kawałki i to wszystko razem z dynią dusić na patelni ok. 10 minut, odrobinę osolić.
Przygotować sos:
Mleko zagotować i zaciągnąć skrobią kukurydzianą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Makaron ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć dynią z czosnkiem, cebulą i szynką, zalać sosem i posypać orzechami włoskimi. Wstawić do piekarnika na 15 min. (180 stopni).


























Polecamy też wersję wegetariańską!!:) Wystarczy wyeliminować szynkę.




2 komentarze:

  1. Cudne połączenie, kocham kolor dyniowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna ta zapiekanka - chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń