poniedziałek, 14 października 2013

Zupa buraczkowa z zieloną soczewicą

Zupa buraczkowa, o słodkim smaku w połączeniu z soczewicą daje idealne połączenie. Mojej 2-letniej córeczce bardzo smakuje, ale pewnie nie jeden dorosły będzie wolał bardziej pikantną wersję, więc polecam dodać pieprzu cayenne, który m.in. wspomaga pracę układu odpornościowego i pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm.

Dzisiaj chciałabym również bardziej przybliżyć właściwości prozdrowotne soczewicy:
  • Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (idealna dla diabetyków).
  • Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy i niacyna), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Warto też wprowadzić soczewicę do diety niemowlaka po ukończeniu 6 m-ca życia.
  • Jest również bogatym źródłem witaminy C i K oraz żelaza, potasu, fosforu, manganu, wapnia i magnezu
  • Jest niskokaloryczna o małej zawartości tłuszczu, czyli doskonała dla osób dbających o linię.
  • Jest dobrym źródłem niskotłuszczowego białka, dlatego stanowi idealną alternatywę mięsa (w szczególności dla wegetarian i wegan).















Składniki (na ok. 3-4 porcje)
ok. 300g buraków
½ szklanki soczewicy zielonej
1 średnia marchew
1 ząbek czosnku
1,5 litra wody (a najlepiej bulionu warzywnego --> przepis)
sól morska ziołowa, pieprz cayenne


Przygotowanie:
1. Buraki oraz marchewkę umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Soczewicę sparzyć na sitku (nie trzeba jej moczyć).
2. Do gotującej, osolonej wody (lub bulionu) wrzucić buraki, po zagotowaniu zmniejszyć temperaturę i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i soczewicę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż do miękkości wszystkich składników (ok. 30 min.). Doprawić solą i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz