piątek, 11 października 2013

Surówka z cukinii i kaszy jaglanej

Sucha ugotowana kasza jako dodatek do obiadu rzadko komu smakuje. Niektórzy zalewają ją jakimś sosem, który czasem dodaje sporo kalorii do potrawy (w szczególności te mięsne i "zaklepane" białą pszenną mąką!). Dzisiaj podsuwam Wam inny pomysł na dodatek do obiadu - bardzo zdrowy, bo surowe warzywa zachowują swoje cenne właściwości, które się niestety zmniejszają w trakcie gotowania. A do tego dodałam najzdrowszą z kasz - jaglankę :) Cukinia puszcza sok, więc kasza jest soczysta. Można pokombinować i dodać jeszcze np. startą marchewkę lub dynię i dodać ulubione przyprawy :) Ja dodałam płatków lnianych, czyli zmielonego siemienia lnianego, aby jeszcze bardziej wzbogacić surówkę. Siemię lniane to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 i omega-6 występujących w przyrodzie oraz dobre źródło magnezu, manganu, fosforu, kwasu foliowego, cynku, wapna oraz witaminy B1, B6 i E.



Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 łyżka płatków lnianych
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska ziołowa i pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą, doprawiamy solą morską ziołową i pieprzem, dodajemy płatki lniane i oliwę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz