środa, 13 listopada 2013

Bakłażany nadziewane papryką i kaszą orkiszową

Bakłażany są niskokaloryczne, są źródłem magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, B1, B2, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka, obniżają poziom cholesterolu, mają właściwości odtruwające. Jest niestety ciężkostrawny, dlatego unikać go powinny kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.




Składniki:
2 bakłażany
1/2 szklanki kaszy orkiszowej grubej (w wersji bezglutenowej można zastąpić np. gryczaną)
cebula
1/2 papryki
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić do niej bakłażany i zdjąć z ognia. Moczyć bakłażany pod przykryciem 10 min. Następnie bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć i posolić.
Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa wymieszać z kaszą, doprawić. Farsz nałożyć na bakłażany. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zapiekać ok 30 min. w 180'




1 komentarz: