czwartek, 14 listopada 2013

Purée z soi

Purée na blogu pojawiało się już kilka razy ( z fasoli, z ciecierzycy), dzisiaj przedstawiamy sojowe :)
Idealnie zastąpi ziemniaki podczas obiadu, świetnie smakuje też jako samodzielna potrawa.


Składniki (porcja na min 4 osoby):
ziarna soi ok 400g
1 cebula
sól morska, pieprz
1/3 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:
Soję namoczyć, najlepiej na całą noc.
Wodę z moczenia wymienić na świeżą, ugotować soję (40-60 min, aż nasiona będą miękkie).
Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do soi, wlać mleko. Całość zmiksować/zblendować, doprawić i wymieszać widelcem.

2 komentarze:

  1. fajny pomysł! nigdy jeszcze nie jadłam soi w tym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje takie puree :)

    OdpowiedzUsuń