środa, 27 listopada 2013

Muffinki migdałowo-kokosowe

Zimne wieczory to idealny czas na dobrą herbatę i słodką przekąskę. 



Składniki:
150g mąki orkiszowej
100g migdałów
5 łyżek masła lub oleju kokosowego
5 łyżek syropu z agawy
70g wiórków kokosowych
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

+4 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki syropu z agawy na posypkę.

Przygotowanie:
Migdały zmielić za pomocą młynka lub blendera i wymieszać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić na pianę dodając stopniowo masło i syrop z agawy.
Połączyć suche składniki (mąkę, migdały i proszek do pieczenia) z mokrymi (jajkami, masłem i syropem).
Wymieszać, dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
Piec 20-25 minut w 180'.

Posypka: wymieszać syrop z wiórkami i nałożyć łyżką na babeczki kilka minut przed końcem pieczenia.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne! Na dodatek na mące orkiszowej, którą bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie dzisiaj zrobiłam sobie pastę kokosową, więc jak najbardziej by się nadała do takich muffinek :D

    OdpowiedzUsuń