sobota, 22 lutego 2014

Ziemniaki pieczone

Czy ziemniaki są zdrowe? Większość odpowie, że nie. Polecam przeczytać ten artykuł zanim całkowicie wyrzucicie je ze swojej diety. Ziemniaki są tak zakorzenione w naszej polskiej kulturze, że nie jednemu ciężko się z nimi rozstać na zawsze. I niepotrzebnie. Ziemniaki oblane tłustym sosem lub "gotowe" frytki z supermarketu owszem tuczą, ale może skusicie się na takie chrupiące, "domowe" z jogurtowym sosem czosnkowym? :) Oczywiście nie codziennie, bo bardziej wartościowe są np. kasze, ale od czasu do czasu chyba każdy może sobie na nie pozwolić. Świetnie sprawdzają się jako dodatek na przyjęciu.



Składniki:
ziemniaki (dowolna ilość)
domowa przyprawa do potraw (bez glutaminianu sodu i innych konserwantów)
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i opłukać.
Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-15min.). Odcedzić i ostudzone ziemniaki pokroić na dowolne kształty (kostki, łódeczki, plasterki, itd.). Można je również ugotować na parze - dzięki temu stracą mniej swoich właściwości (mój garnek na parę pomieści niewielką ilość, dlatego zdecydowałam się na gotowanie w wodzie). Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski, skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawą.

Przełożyć na dużą blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) lub do naczynia żaroodpornego. Kawałki ziemniaków powinny być równomiernie rozłożone. 
Zapiekać w piekarniku w 200st., aż się ładnie zarumienią i staną się chrupiące (ok. 30-40min.). Co jakiś czas zamieszać.

po upieczeniu :)


1 komentarz: