czwartek, 24 lipca 2014

Zupa z bobem i warzywami

Świeży bób jeszcze dostępny w sklepach, więc to doskonały czas, żeby się nim nacieszyć! Tym razem dodałam go do zupy i muszę przyznać, że to był strzał w 10 :) Zupka lekka, zdrowa i przede wszystkim pyszna :)



Składniki (na ok. 4-5 porcji):
bób 500g
papryka żółta
papryka czerwona
włoszczyzna (ja akurat użyłam 2 marchewek, mały korzeń pietruszki i mały kawałek selera, no i trafił się mały por, więc dodałam jeszcze cebulę)
1 duży ogórek kiszony
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól morska ziołowa/ jarzynka, pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin na każdą porcję 

Przygotowanie:
1. Bób wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować po czym gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać z łupinek.

2. Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę lub talarki. Ogórka kiszonego i paprykę w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć wszystko w garnku ok. 5 min. na małej ilości oleju, mieszając aby się nie przypaliły. Następnie zalać ok. 1,5l wody i zagotować (jeżeli chcemy, możemy dolać więcej wody - to zależy jaką konsystencję zupy chcemy otrzymać). Zmniejszyć temperaturę i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą morską ziołową/ jarzynką oraz pieprzem (proporcji nie podam, bo każdy ma inne upodobania). Pod koniec gotowania dodać obrany bób i posiekany koperek.

4. Warto dodać do każdej z porcji po łyżeczce oliwy z oliwek, która jest bardzo zdrowa - ważne, żeby to zrobić chwilę przed podaniem do lekko przestudzonej zupy, aby oliwa nie straciła swoich cennych właściwości.



2 komentarze:

  1. Ależ pełno zdrowia :) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna letnia zupka, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń