środa, 30 lipca 2014

Frittata z kwiatami cukinii

Frittata, czyli włoski omlet. Świetnie się sprawdza jako danie śniadaniowe, można też zjeść jako szybki obiad. Danie rewelacyjne- można do niego wrzucić praktycznie wszystko! :)






Składniki:
5 jaj
2 pomidory
1 cebula
kilka kwiatów cukinii (ja użyłam 5)
4 suszone pomidory
plaster żółtego sera
kilka listków bazylii
dwie gałązki oregano
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Kwiaty cukinii umyć, usunąć słupki i osuszyć na papierowym ręczniku,
podsmażyć je na patelni na łyżeczce masła, po chwili zdjąć i odłożyć.
Cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię.
Pomidory pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli na patelnię.
Jajka wbić do miski, dodać soli i pieprzu i rozbełtać widelcem, następnie wlać je na patelnię.
Smażyć ok 5 minut.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Oregano i bazylię posiekać.
Ser rozdrobnić na małe kawałki (można zetrzeć na tarce).
Na patelnię wrzucić suszone pomidory, kwiaty cukinii, ser i zioła, smażyć jeszcze 2 minuty.





Cukinia 2014

1 komentarz: