środa, 29 października 2014

Zupa krem z pieczonych buraków

Kolejna rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa, która na pewno jeszcze nie raz zagości w naszym menu, bo jest po prostu obłędna! Wielbiciele buraków nie mogą jej nie spróbować. ;)




Składniki (porcja na 3-4 osoby):
1.5 litra bulionu warzywnego:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
por
liść lubczyku
sól morska, pieprz

5 średnich buraków
łyżeczka rozmarynu
1 cebula
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Buraki obrać, pokroić na kawałki i piec w piekarniku przez pół godziny (190 stopni).
Przygotować bulion warzywny- wszystkie warzywa gotować w 1,5l wody, dodać lubczyk, sól i pieprz.
Cebulę usmażyć na patelni.
Upieczone buraki wrzucić do miski, dodać warzywa z bulionu (oprócz pora!), cebulę, rozmaryn i porządnie zblendować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę wody.

Najlepiej smakuje podawany z łyżką zsiadłego mleka i prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.



4 komentarze: