wtorek, 25 listopada 2014

Pesto z jarmużu z nasionami chia

O jarmużu pisałam przy okazji przepisu na chipsy, ta możecie przeczytać o jego właściwościach. Dziś danie dla dwojga... lub jednej osoby, ale na dwa dni. Często wydaje nam się, że dla siebie samego nie ma sensu gotować- nic bardziej mylnego. Przygotowanie takiego tania to 7 minut, a jak przypadkiem zrobi się za dużo (jak w moim przypadku) można makaron z pesto zabrać do pracy/ na uczelnię na drugi dzień albo zjeść na kanapce, bo takie pesto smakuje świetnie na ciepło i na zimno.:)

























Składniki:
5 średnich liści jarmużu
1 mała cebula
kilka orzechów- ja wybrałam migdały
1 łyżka nasion chia
1 łyżka gęstego jogurtu (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól morska, pieprz
+
garść dowolnego makaronu (ja używam miarki do makaronu- świetny gadżet!)

Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć, osuszyć i pozbawić łodyg.
Cebulkę bardzo drobno posiekać, tak samo orzechy.

Jarmuż zblendować, dodać olej, ocet.
Dodać migdały, cebulę, nasiona chia, jogurt,
doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Gotowe pesto wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem.

Smacznego :)

Wspomagam odporność

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis na pesto, a najbardziej podoba mi się dodatek chia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam zajawkę na chia, wiec będę gościć w przepisach ;)

      Usuń
  2. A ja właśnie dzisiaj nie miałam kompletnie pomysłu na jarmuż. Dobrze że jeszcze trochę mi zostało, bo uwielbiam pesto więc i takiego z jarmużu jestem bardzo ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jarmuż, choć odkryłam go stosunkowo niedawno. Takie pesto bardzo mi się podoba. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na blogu pojawił się już nowy przepis z jarmużem;)

    OdpowiedzUsuń