środa, 11 lutego 2015

Czekoladowe pralinki z kaszy jaglanej

Często, kiedy częstuję kogoś jakimś zdrowym smakołykiem, to już przed spróbowaniem słyszę niepochlebne opinie. Jestem pewna, że gdy położę je na stole i nic nie powiem, nikt się nie zorientuje, że są z kaszy i każdy będzie prosił o więcej. ;) Są naprawdę pyszne. Chyba nic więcej pisać nie trzeba. 






Składniki (na ok 30 sztuk):
100g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki syropu z brązowego ryżu (można użyć stewii, ksylitolu, miodu, syropu daktylowego)
pół filiżanki orzechów laskowych (obranych)
wiórki kokosowe do obtaczania

Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać wrzątkiem, później zimną wodą (aby pozbyć się goryczki).
Do garnuszka wsypać kaszę i wlać mleko, gotować.
Dodać kakao i syrop, cały czas mieszać, szczególnie pod koniec, gdy kasza 'wypije' całe mleko.
Kiedy w garnku pozostanie już tylko kasza, zdjąć go z palnika i odstawić do ostygnięcia na ok 20 minut.
Orzechy drobno posiekać lub całkowicie zmielić na mąkę (ja wybrałam tę drugą opcję).
Do ostudzonej masy dodać orzechy. Formować kulki (wielkości pralinek rafaello) i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Gotowe pralinki schłodzić w lodówce.


Pralinki, trufelki, czekoladki... Walentynkowe menu Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015 Karnawałowe Słodkości!

8 komentarzy:

  1. przepyszne małe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to moje pierwsze pralinki i jestem zachwycona!

      Usuń
  2. świetne są! z jaglanej można zrobić chyba wszystko :) kiedyś takie trufelki właśnie na śniadanie jadłam :)
    przy okazji - śliczna miseczka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dziękuję! wyhaczylam jakiś czas temu w tkk maxie :)

      Usuń
  3. Wstyd sie przyznac, ale chyba jeszcze z kasza jaglana nigdy w zyciu nie mialam do czynienia...
    A w wersji czekoladowej? Hmmm...
    Widze, ze chyba czas najwyzszy na eksperymentowanie!
    :)

    Milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie czas najwyższy! Nadaje się dosłownie do wszystkiego :)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie, w najbliższej wolnej chwili muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń