niedziela, 8 lutego 2015

Ryba zapiekana z brokułami pod beszamelem

Mała przerwa w jamużowym maratonie- dziś brokułowa wariacja z rybą w roli głównej. :)


Składniki (porcja na 4 osoby):
4 średniej wielkości filety z morszczuka
mały brokuł
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól morska, pieprz
sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np. mąkę gryczaną)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Rybę doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z dwóch stron na łyżce oleju (30 sekund z każdej strony).
Brokuła podzielić na różyczki.

Przygotować sos beszamelowy.
Do połowy szklanki mleka dodać mąkę, gałkę muszkatołową i mieszać do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlać 1 szklankę mleka i zagotować. W momencie zagotowywania się mleka, wlać do garnka pól szklanki mleka z mąką, zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodać łyżeczkę masła oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie rybę, na nią różyczki brokuła i całość zalać sosem.
Piec w 180 stopniach przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką.

Proponujemy podawać z ryżem.

Smacznego!


Walentynkowe menu Zimowy Obiad

2 komentarze:

  1. Ryba i brokuły to świetne połączenie, musiał być pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń