wtorek, 10 lutego 2015

Zupa z buraków i jarmużu

Uwielbiamy botwinkę i strasznie za nią tęsknimy podczas zimy. Ale zimą mamy jarmuż, więc dlaczego by go właśnie w ten sposób nie wykorzystać? :)





Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
100 jarmużu
2 średnie buraki
2 marchewki (pozostałe z bulionu)
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego (najlepiej zmielone)
sól morska, pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Z bulionu wyjąć warzywa, odłożyć.
Wziąć tylko marchewki, pokroić w kostkę i odłożyć obok.
Buraki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie do miękkości.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i sok z cytryny.
Jarmuż pokroić na kawałki (usunąć łodygi) i wrzucić do zupy.
Gotować jeszcze ok 20 minut.
Pod koniec wrzucić wcześniej pokrojoną marchewkę.

Zimowy Obiad

1 komentarz: