wtorek, 11 czerwca 2013

Szparagi z jajkiem w szynce parmeńskiej

Sezon na szparagi trwa. Dziś łączymy je z szynką parmeńską, która zawiera małą ilość tłuszczu i jest bogata w białko. Jeśli chodzi o same szparagi, to warto wiedzieć, że one również są dobrym źródłem wyżej wymienionego białka, zawierają wiele witamin i są bogate w m.in. żelazo, potas i magnez.

A skoro jesteśmy już przy tym wiosennym, niskokalorycznym warzywie, to przypominamy przepis na
 krem szparagowy :)




Składniki (porcja dla 1 osoby):
szparagi- ok 5 sztuk
dwa jajka
dwa plasterki szynki parmeńskiej
dwa długie pędy szczypiorku

Przygotowanie:
Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki (jak na zdjęciu).
Podsmażyć pod pokrywką na małej ilości masła (ok 10 min, aż będą miękkie).
Na szparagi wbić obok siebie dwa jajka. Doprawić solą morską i pieprzem.
W tym czasie ułożyć na talerzu najpierw kawałek szczypiorku, później na to szynkę.
Usmażone jajka z szparagami podzielić na dwie części (na pewno się razem zleją).
Ułożyć w poprzek na szynce, zawinąć i związać szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Wspaniały przykład nieskomplikowanego, a fajnego dania :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń