Dziś przedstawiamy miękkie ciasteczka dyniowe z lekką pomarańczową nutą. :)
Składniki:
500g dyni
1 szklanka mąki orkiszowej
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego bezzapachowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżka otartej skórki pomarańczy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, drobno pokroić i gotować na parze ok 15 min.
Miękką dynię ugnieść na puree i ostudzić.
Olej kokosowy rozpuścić i odmierzyć 1/4 szklanki.
Mąkę wymieszać z sodą, następnie dodać olej, syrop, orzechy i skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszać, układać łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180' ok 20 min.
Ostatnio robiłam ciacha dyniowe - są przpeyszne :D
OdpowiedzUsuń