1 szklanka puree z ugotowanej dyni
(potrzeba ok. 400g surowej dyni)
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
3 jajka
4 łyżki miękkiego masła (60g)
½ szklanki płynnego miodu lub syropu
(np. klonowego, ryżowego)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startej skórki cytryny
lub pomarańczy
1 jabłko
Przygotowanie:
1. Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ, pokroić w dużą kostkę. Ugotować na parze do miękkości, a po ostudzeniu, zblendować na gładkie puree.
2. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i
oczyścić z pestek, po czym pokroić w cieniutkie plasterki.
3. Piekarnik nagrzać do 175 st. C
4. W małej misce wymieszać suche
składniki: mąkę, sól, sodę i resztę przypraw.
5. W większej misce wymieszać (można użyć
miksera) mokre składniki: masło, miód lub syrop, jajka, puree z dyni oraz
startą skórkę cytryny do połączenia składników.
6. Do miski z mokrą „masą” dodać
wymieszane wcześniej suche składniki i dokładnie wymieszać (szpatułką lub
mikserem na wolnych obrotach) aż powstanie jednolita, gęsta masa.
7. Masę przełożyć na blachę (ja użyłam
o wymiarach 28x23) i na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko, lekko je przyciskając.
Piec ok. 50 minut metodą do "suchego patyczka". Po 30 minutach pieczenia polecam
ciasto przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekło.
Przy okazji robienia puree z dyni warto zrobić go więcej i przygotować pyszny mleczny koktajl z dyni:
prezentuje się super ;)
OdpowiedzUsuńPrzecudne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZ dynią z pewnością smakuje świetnie! <3
Ale pysznie wygląda :)) Oj jeszcze w tym sezonie nie robiłam ciasta dyniowego, czas na to najwyższy :D
OdpowiedzUsuń