niedziela, 25 października 2015

Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, mojego ukochanego makaronu! Pesto buraczane na blogu już kiedyś się zjawiło, jednak dziś w innej odsłonie, bo nie dość, że sam przepis jest zmodyfikowany, to jeszcze z jarmużem. :)

Składniki (na 1 słoiczek pesto):
2 średnie buraki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
sól morska, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki ziaren słonecznika
łyżka pokruszonego sera feta
+
makaron spaghetti pełnoziarnisty
+
1 cebula
jarmuż (garść posiekanych liści na 1 porcję)
+
płatki migdałów
pokruszony ser feta

Przygotowanie:
Pesto:
Buraki przekroić na pół, posypać solą, pieprzem i natrzeć oliwą, piec ok 30 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu obrać ze skórki, wrzucić do blendera razem z czosnkiem, oliwą, tymiankiem, cytryną, słonecznikiem i fetą. Zblendować wszystkie te składniki razem.

Makaron ugotować.
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni z jarmużem (aż będzie miękki).
Na patelnię dodać makaron, pesto, całość mieszać i smażyć ok minuty.
Gotowe danie posypać na talerzu migadałami i fetą.



Światowy Dzień Makaronu 2015 Grzyby i warzywa jesienne. 2015

2 komentarze: