Składniki (na 1 słoiczek pesto):
2 średnie buraki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
sól morska, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki ziaren słonecznika
łyżka pokruszonego sera feta
+
makaron spaghetti pełnoziarnisty
+
1 cebula
jarmuż (garść posiekanych liści na 1 porcję)
+
płatki migdałów
pokruszony ser feta
Przygotowanie:
Pesto:
Buraki przekroić na pół, posypać solą, pieprzem i natrzeć oliwą, piec ok 30 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu obrać ze skórki, wrzucić do blendera razem z czosnkiem, oliwą, tymiankiem, cytryną, słonecznikiem i fetą. Zblendować wszystkie te składniki razem.
Makaron ugotować.
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni z jarmużem (aż będzie miękki).
Na patelnię dodać makaron, pesto, całość mieszać i smażyć ok minuty.
Gotowe danie posypać na talerzu migadałami i fetą.
świetny pomysł na apetyczny i zdrowy makaron :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
OdpowiedzUsuń