środa, 4 listopada 2015

Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche)

Quiche w wersji odchudzonej- do masy jajeczno- serowej użyłam mleka i twarogu zamiast śmietany i mascarpone. Jesienne smaki idealnie podkreśla tymianek i rozmaryn. :)



Składniki:
Na kruche ciasto:
250g mąki orkiszowej typ 750
150g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Na farsz:
350g dyni (ja użyłam melonowej)
filiżanka suszonych borowików
100g jarmużu
tymianek
rozmaryn
sól morska, pieprz
1 duża cebula

Masa:
3 jajka
250g twarogu półtłustego
szklanka mleka
sól morska, pieprz
+
pół szklanki sera feta (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść w misce rękoma, ulepić kulkę (można dodać łyżkę mleka, jeśli ciasto będzie za suche). Gotową kulę zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 min.
Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).

Farsz:
Grzyby zalać wrzątkiem.
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na patelni.
Dynię pokroić również w kostkę i smażyć z cebulą.
Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wlać ok 4 łyżki wody, w której moczyły się grzyby.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Dodać jarmuż i całość dusić kilka minut (aż liście jarmużu zmiękną).

Masa:
Jajka zmiksować z mlekiem i twarogiem, dodać soli,pieprzu, zamieszać.

Na upieczony spód wyłożyć farsz, zalać go masą i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż masa się zetnie). Pod koniec pieczenia można posypać wierzch tarty serem feta.

Ja tartę podawałam z prostą sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, prażonych pestek dyni i oliwy z oliwek.:)







Grzyby i warzywa jesienne. 2015

3 komentarze:

  1. świetny przepis, na obiad, czy przystawkę na imprezę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty, a ta wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń