Składniki:
Na kruche ciasto:
250g mąki orkiszowej typ 750
150g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Na farsz:
350g dyni (ja użyłam melonowej)
filiżanka suszonych borowików
100g jarmużu
tymianek
rozmaryn
sól morska, pieprz
1 duża cebula
Masa:
3 jajka
250g twarogu półtłustego
szklanka mleka
sól morska, pieprz
+
pół szklanki sera feta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść w misce rękoma, ulepić kulkę (można dodać łyżkę mleka, jeśli ciasto będzie za suche). Gotową kulę zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 min.
Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni).
Farsz:
Grzyby zalać wrzątkiem.
Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na patelni.
Dynię pokroić również w kostkę i smażyć z cebulą.
Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki, dodać na patelnię, wlać ok 4 łyżki wody, w której moczyły się grzyby.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Dodać jarmuż i całość dusić kilka minut (aż liście jarmużu zmiękną).
Masa:
Jajka zmiksować z mlekiem i twarogiem, dodać soli,pieprzu, zamieszać.
Na upieczony spód wyłożyć farsz, zalać go masą i piec przez ok 20 minut w 180 stopniach (aż masa się zetnie). Pod koniec pieczenia można posypać wierzch tarty serem feta.
Ja tartę podawałam z prostą sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, prażonych pestek dyni i oliwy z oliwek.:)
świetny przepis, na obiad, czy przystawkę na imprezę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, a ta wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny! :)
OdpowiedzUsuń