Składniki (porcja na 2 osoby):
1,5 szklanki mleka roślinnego ( u mnie sojowe)
6 łyżek płatków jaglanych
1 banan
3/4 szklanki orzechów (włoskie, nerkowce,migdały, brazylijskie)
1 łyżka miodu/ syropu z brązowego ryżu (lub innego syropu, który jest zamiennikiem cukru)
Przygotowanie:
W rondelku podgrzać mleko, dodać płatki i chwilę gotować aż płatki wchłoną większość mleka,dodać posiekane orzechy, pokrojonego w plasterki banana (zostawić kilka plasterków na wierzch owsianki).
Dodać miód lub syrop (krok ten nie jest konieczny, wg mnie banan i mleko dają już wystarczającą słodycz), całość wymieszać i przełożyć do kokilek (ja niestety nie mogłam ich znaleźć w przeprowadzkowym szale i użyłam małego naczynia żaroodpornego).
Na wierchu ułożyć plasterki banana.
Zapiekać przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego! :)
orzechy, banan- pożywnie i pysznie!
OdpowiedzUsuńPieczona owsianka <3 Z orzechami i bananem cudowna, wygląda świetnie *.*
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na śniadanie! I do tego jaki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com