poniedziałek, 23 listopada 2015

Zielone risotto z pieczoną brukselką, brokułem i cukinią

Porcja jak dla armii, spokojnie naje się 7 osób. Jako, że w tej armii znalazły się te najbardziej wymagające podniebienia, czyli dziecięce, nie dodałam wina. Myślę, że ten wytrawny smak nie zdałby w tym przypadku egzaminu. ;) Ale Wy możecie je dodać! To wręcz wskazane. Białe wino wytrawne wystarczy dolać przed pierwszą porcją bulionu (ok 200ml) i odpowiednio zmniejszyć ilość bulionu. Smacznego! :)






Składniki:
1 cukinia
1 brokuł
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
200g brukselki
500g ryżu do risotto
1,5 litra bulionu
sok z połowy cytryny
4 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
sól morska, pieprz
pół pęczka pietruszki
filiżanka uprażonego słonecznika

Przygotowanie:
Brukselkę umyć, obrać i pokroić na talarki (jak na zdjęciu poniżej). Polać oliwą, posypać solą i pieprzem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 10 minut (aż się zarumieni).
Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem.
Cukinię pokroić w półtalarki.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć aż się zarumienią,
Dodać brokuła i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać ryż i dalej smażyć energicznie mieszając.
Wlać połowę bulionu. Poczekać aż ryż wchłonie bulion, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać cukinię, wlać kolejną porcję bulionu, dodać sok z cytryny, tymianek, gotować pod przykryciem kilka minut.
Kiedy ryż wypije bulion dodać wg uznania sól, pieprz. Dorzucić brukselkę.
Dodać parmezan i masło, całość wymieszać. Na końcu dodać pietruszkę i ponownie wymieszać.
Nakładać na talerze, podawać ze słonecznikiem, można dodatkowo posypać pietruszką. :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz