Pyszny jesienny obiad, kolorowy i sycący. Dziś w wersji wegetariańskiej (lub wegańskiej-wystarczy pominąć ser feta) i bezglutenowej. :)
Składniki:
300g brukselki
160g zielonej soczewicy (szklanka)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
słoik pomidorów (przepis) / puszka pomidorów krojonych
makaron kukurydziany penne (3 porcje, około 240g)
sól morska, pieprz
papryka słodka mielona
pół filiżanki pokruszonego sera feta
garść uprażonego słonecznika
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować (ok 20 minut).
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i zeszklić na patelni.
Brukselkę obrać, przekroić na połówki i wrzucić na patelnię, smażyć razem z cebulą i czosnkiem.
Doprawić solą, pieprzem i obsypać papryką. Smażyć.
Brukselka ma być chrupiąca a nie miękka.
Dodać soczewicę i całość wymieszać.
Na patelnię dodać pomidory i całość smażyć jeszcze kilka minut.
Makaron ugotować.
Na talerz nakładać makaron, powstały sos, pokruszoną fetę i słonecznik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz