niedziela, 28 lutego 2016

Granola z płatków jaglanych z syropem klonowym i orzechami

Kocham granolę. Robiłam już ją w kilku wersjach- kokosową, czekoladową, ale zawsze używałam do tego płatków owsianych. Płatki jaglane natomiast w mojej kuchni od dawna goszczą, bo używam ich do przepysznych jaglanek. No i teraz wykorzystałam inaczej.  I oto jest- chrupiąca orzechami, delikatnie słodka i pachnąca kokosem propozycja śniadaniowa. :)


























Składniki:
3 łyżki oleju kokosowego
szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki syropu klonowego
pół szklanki migdałów
pół szklanki nerkowców
2,5 szklanki płatków jaglanych

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuścić olej, dodać wiórki i syrop, mieszać chwilę na małym ogniu.
Zdjąć z kuchenki, do garnuszka dodać płatki i wymieszać z powstałą masą, dodać orzechy i jeszcze raz zamieszać.
Całość wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Piec przez 20 minut, po 10 minutach przemieszać płatki na blaszce.

Jeść z jogurtem, mlekiem... albo chrupać na sucho ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz