poniedziałek, 15 grudnia 2014

Granola kokosowo- orzechowa z nasionami chia

Płatki z mlekiem to mój ulubiony zestaw śniadaniowy, niestety większość gotowych musli, czy granoli tonie w cukrze. Przygotowanie granoli to zaledwie 25 minut, z czego 20 minut jest ona w piekarniku... Dziś taka zimowa mieszanka- kokosowa z orzechami (to połączenie ostatnio króluje na blogu;) ).




Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych (niesłodzonych)
1 szklanka orkiszu ekspandowanego (bez cukru)
2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
1 szklanka migdałów (można użyć innych orzechów)
2-3 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z brązowego ryżu (można użyć innego słodzącego syropu lub miodu)

Przygotowanie:
Olej rozpuścić.
Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
Jeśli są za mało 'sklejone' można dodać więcej oleju i syropu (ale bez przesady;)).
Gotową mieszankę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w 120 stopniach przez 20 minut.
Po 10 minutach przemieszać płatki.

Podawać z mlekiem/ jogurtem.

2 komentarze:

  1. Tylko chrupać :D Granola to o u mnie składnik obowiązkowy drugiego śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń