piątek, 4 marca 2016

Jajka sadzone na jarmużu ze słonecznikiem i tahini

Mam chorobę na punkcie królewskich śniadań. I mogę ze spokojem stwierdzić, że od tego jestem już uzależniona. Danie sprawdzi się również jako lekki lunch. :)



Składniki:
dwie filiżanki poszarpanych liści jarmużu
2 jajka
3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
pół małej czerwonej cebuli
sól morska
pieprz świeżo mielony
czubata łyżka tahini -> przepis tutaj

Przygotowanie:
Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać liście jarmużu i przykryć patelnię pokrywką. Po ok 2 minutach zdjąć pokrywkę (liście powinny być miękkie), wbić na środek dwa jajka, posypać całość solą, pieprzem i słonecznikiem, przykryć na ok 3 minuty. Zdjąć pokrywkę, jeśli białko jajek jest już ścięte, zdjąć z patelni na talerz i zajadać z tahini. :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz