czwartek, 3 października 2013

Bezglutenowe placki z dyni i cukinii

Wiecie, że na świecie odbywają się konkursy na wyhodowanie najcięższej dyni? 
W Polsce rekord ten wynosi 514 kg. Ja niestety dyni nie uprawiam, ale umiem zrobić z niej pyszne placki. :)


Składniki:
szklanka startej, surowej cukinii
szklanka startej, surowej dyni
mała cebulka
jajko
8 łyżek mąki ryżowej 
2 ząbki czosnku
sól morska, pieprz
łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i porządnie wymierzać z pozostałymi składnikami (cukinią, dynią, jajkiem, mąką, solą i pieprzem). Olej rozgrzać na patelni i nakładać łyżką ciasto. Smażyć z dwóch stron, aż placki się zarumienią.




2 komentarze: