piątek, 4 października 2013

Ciasto dyniowe z orzechami i daktylami

Moje drugie spotkanie z dynią na słodko i kolejne miłe zaskoczenie. Ale najlepiej przekonajcie się sami... :)



Składniki:
2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
3 jajka
1 szklanka orzechów włoskich (obranych)
100g świeżych daktyli (ok. 11 sztuk) lub suszonych (ale wcześniej namoczonych)
2 szklanki surowej, startej dyni
100g masła
0,5 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Orzechy siekamy na drobne kawałki lub rozdrabniamy za pomocą blendera.
Daktyle pozbawiamy pestek i również siekamy lub wrzucamy na chwilę do blendera.
Mąkę, jajka, masło, mleko, syrop z agawy, proszek do pieczenia i sodę miksujemy.
Dodajemy resztę składników-orzechy, daktyle, dynię, cynamon i mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45-55 minut w 180'.



2 komentarze:

  1. Musi być smaczne, dynia idealnie nadaje się do słodkich wypieków:) I jeszcze te daktyle i orzechy, mniam!

    OdpowiedzUsuń