sobota, 26 października 2013

Pająki - przekąski na Halloween

Halloween tuż, tuż, więc zaczynamy przygotowania! Planujecie imprezę Halloweenową? Zamiast typowych przekąsek, chipsów bądź słodyczy warto zrobić coś zdrowego, no i w tematyce przyjęcia :) Jeżeli organizujecie przyjęcie dla dzieci, to tym bardziej warto zapewnić im coś pożywnego, żeby nie rozbolały ich brzuszki od uzbieranych cukierków od sąsiadów ;) Większość dzieci nie przepada za oliwkami (ale może się mylę?), ale będzie na blogu jeszcze kilka innych zdrowych przepisów na przekąski Halloweenowe, które powinny bardziej przypaść dzieciom do gustu :) Myślę jednak, że dla dorosłych jest to przekąska idealna ;) No chyba, że bardzo się boicie pająków :D Pasta, która wypełnia jajka może być dowolna. Najszybciej zrobić ją ze zwykłego twarożku/jogurtu/jakiegoś innego serka, ale jak macie czas to zapraszam do kategorii "Smarowidła" na naszym blogu, gdzie znajdziecie przepisy na różne pasty.




Składniki:
jajka
czarne oliwki (na każdą połówkę jajka 1 oliwka)
twarożek/ jogurt
dowolne przyprawy

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu przekrawamy na pół, przekładamy żółtka do miseczki. Żółtka rozgniatamy widelcem i dodajemy troszkę twarogu lub jogurtu plus dowolne inne składniki/przyprawy, mieszamy. Gotową pastę przekładamy z powrotem do dziurek po żółtkach. Oliwki przekrawamy na pół - 1 część stanowi odwłok pająka, 2 część kroimy na cieniutkie paseczki, które będą nóżkami. Układamy na jajkach w sposób widoczny na zdjęciach.

Smacznego ;)

Halloween!

2 komentarze: