wtorek, 1 października 2013

Wegetariański placek warzywny

Placek warzywny, który przypomina wegetariańska lasagne, jednak zamiast makaronu jest w nim ciasto. Warzywa na farsz można dobrać samemu :)

A jak Wy uczciliście Światowy Dzień  Wegetarianizmu? :)






Składniki (porcja na 4 osoby):
Ciasto:
200g mąki orkiszowej
100g masła
szczypta soli morskiej
1-2 łyżki zimnej wody

Farsz:
mała puszka kukurydzy
mała puszka groszku
3 marchewki (średnie) pokrojone w talarki
szklanka mleka
2 jajka
opakowanie mozzarelli
2 ząbki czosnku
gałka muszkatałowa, tymianek, oregano
sól morska, pieprz

2 łyżki oleju rzepakowego- do smażenia
łyżka masła- do wysmarowania blachy
łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, soli i wody zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.

Warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju (najpierw marchewka, aż zmięknie, później dodać groszek i kukurydzę).
Doprawić oregano, tymiankiem, gałką, solą morską i zmiażdżonym czosnkiem.

Foremkę wysmarować masłem, wykleić ciastem i ponakłuwać widelcem.
Piec 10 min w temperaturze 200 stopni.
Na cieście rozłożyć warzywa i piec 20 minut.
Mleko, jajka i pokrojoną na drobne kawałki mozzarellę wymieszać widelcem, zalać tym ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Przed podaniem posypać pietruszką.




2 komentarze: