niedziela, 17 listopada 2013

Brokuły w cieście

Warzywa w cieście smaży się najczęściej na głębokim oleju. Produkt poddany takiej obróbce wchłania bardzo dużą ilość tłuszczu. 
Okazuje się jednak, że nie potrzeba garnka tłustego oleju, aby zjeść pyszne, chrupiące danie. :) 




Składniki:
brokuł
250 ml zimnej wody
mąka orkiszowa 150g
mąka kukurydziana 100g
2 łyżki oleju
przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, kolendra

Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką orkiszową, wodą i przyprawami.
Brokuły obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Należy je tak obracać, aby usmażyły się z każdej strony.

Najlepiej podawać z sosem, np. czosnkowym.


10 komentarzy:

  1. Świetne! Uwielbiam takie zdrowo-niezdrowe przekąski :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za inspiracje ! Może w końcu mój mąż zje coś zielonego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę w takim razie dużo zdrowia i smacznego posiłku :D

      Usuń
  3. bardzo podoba mi się skład ciasta. na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można by jeszcze bardziej ograniczyć ilość tłuszczu i upiec różyczki w piekarniku?
    Wyobrażam sobie, że raczej ciasto zdążyłoby z nich spłynąć..:-/ prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto było dosyć gęste, ale i tak szybko przerzucałam na patelnie by nie spłynęło, więc obawiam się, że nie ma szans na powodzenie w piekarniku :(

      Usuń
  5. Dziękuję za udział w akcji i całą mase smacznych propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada pysznie i zapewne tez tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń