czwartek, 19 września 2013

Purée z ciecierzycy

Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, o czym pisałyśmy niedawno przy okazji pasty z oliwkami, kaparami i  suszonymi pomidorami. Jako, że cieciorkę trzeba długo gotować, można przy okazji zrobić dwa dania jednocześnie :) Purée z ciecierzycy świetnie nadaje się do dań obiadowych jako zamiennik purée z ziemniaków.




Składniki (na dużą miskę widoczną na zdjęciu):
400g ciecierzycy (suchych ziaren)
1 cebula
3 łyżki oleju sezamowego nierafinowanego
½ szklanki mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
pieprz, sól morska do smaku

Przygotowanie:

1. Cieciorkę przed gotowaniem namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować w nie osolonej wodzie ok. 60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Odcedzić na sitku i lekko ostudzić.
2. Cebulę drobno posiekać (można użyć blendera)
3. Przy pomocy robota kuchennego/blendera zmiksować ciecierzycę na gładką papkę. W trakcie miksowania wlać mleko i olej.
4. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Można posypać koperkiem - ja niestety akurat nie miałam... :(




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie puree, polecam dodać świeżego rozmarynu - pyycha :)

    OdpowiedzUsuń