poniedziałek, 23 grudnia 2013

Barszcz wegetariański/ wegański

Od lat podaję taki barszcz na wigilijny stół i nikt nawet się nie zorientował, że nie jest robiony na mięsie! To świetny przepis nie tylko dla wegetarian czy wegan, myślę że nikomu nie zaszkodzi filiżanka lekkiego barszczu podczas świątecznego obżarstwa:)






Składniki (na ok 6 osób):
2 kg buraków
pęczek włoszczyzny
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka jarzynki
1 łyżeczka octu jabłkowego (dla intensywnego koloru)

Przygotowanie:
Buraki i włoszczyznę obrać i pokroić  (nie za drobno, żeby na końcu łatwo było wyjąć).
Na małym ogniu gotować buraki i resztę warzyw. Dodać przyprawy (oprócz pieprzu!) i ocet.
Gotować, aż buraki będą miękkie (ok godzinę). Pod koniec gotowania dodać kulki pieprzu.
Buraki i włoszczyznę wyciągamy z barszczu.
Pamiętamy żeby również pozbyć się kulek pieprzu- wrzucając ich dokładną liczbę (u mnie 6) łatwo można się zorientować, czy aby na pewno wyjęliśmy już wszystkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz